Proiectul de asistenta psihosociala din Spitalul Clinic „Dr. Victor Babes”

Una dintre preocuparile tinerilor specialisti din cadrul fundatiei RCA (Romanian Children’s Appeal) a fost dintru inceput aceea de a veni in sprijinul copiilor infestati cu virusul HIV care au fost abandonati in spital, precum si in sprijinul familiilor cu copii depistati HIV pozitiv. Daca initial programul s-a adresat in principal copiiilor abandonati in spital, accentul s-a pus ulterior si pe familiile care, in ciuda greutatilor intampinate de mentalitatea eronata a oamenilor, si-au crescut in conditii normale copiii infectati cu Hiv+, asumandu-si totodata responsabilitatea ce decurge din calitatea lor de parinti.

Aceasta preocupare a echipei din cadrul fundatiei s-a concretizat odata cu infiintarea primului serviciu de asistenta psihosociala din cadrul spitalului “Victor Babes” din Bucuresti. Implicarea si rezultatele incurajatoare obtinute de-a lungul timpului au facut ca proiectul sa obtina finantare si sa poata functiona din anul 1995 si pana in prezent.

Cu toate ca la inceput in cadrul acestui proiect a fost angajat un singur asistent social, in scurt timp s-a impus ca o necesitate si angajarea altor persoane specializate. Astfel se face ca in prezent in cadrul fundatiei RCA functioneaza 3 asistenti sociali si 2 psihologi.

O realizare notabila a echipei din cadrul RCA (Romanian Children’s Appeal) o constituie si infiintarea “Centrului de consiliere si servicii sociale”, care functioneaza in cadrul spitalului de boli infectioase “Victor Babes”. Acest organism desfasoara urmatoarele activitati:

  • consiliere pre si post testare;
  • asistenţă socială pentru adulţi, copii şi părinţii acestora: management de caz, consiliere socială, furnizarea de informaţii relevante, lucru în comunitate, advocacy, căutarea alternativelor familiale pentru copiii abandonaţi, program de dezvoltare a abilităţilor de trai independent şi a abilitaţilor sociale pentru copiii abandonaţi în spital, medierea relaţiilor dintre persoanele infectate şi personalul medical;
  • asistenţă psihologică: consiliere psihologică, psihoterapie, evaluare psihologică, grupuri de suport pentru adulţi, copii şi părinţi; comunicarea diagnosticului, consiliere în vederea îmbunătăţirii complianţei la tratament, consiliere în vederea înfruntării morţii, pierderii şi a durerii.
    Serviciul psiho-social este parte integrantă a echipei multidisciplinare din spital si in scurt timp de la infiintare a obtinut rezultate pozitive, dintre care mentionam:
  • identificarea familiilor şi obţinerea actelor pentru majoritatea copiilor abandonaţi (peste 100 de cazuri);
  • in colaborare cu Direcţia pentru Protecţia Copilului Sector 3 au fost demarate acţiuni pentru declararea judecătorească a abandonului acestor copii şi au fost obţinute certificate de handicap pentru acestia;
  • pentru copiii abandonaţi care au împlinit 14 ani au fost obţinute actele de identitate;
  • s-a asigurat familiilor cu copii infectati programe de consiliere şi educaţie ca şi sprijin în obţinerea drepturilor legale, precum si acordarea de asistenţă celor peste 300 de copii trataţi in dispensare.