Proiectul de „Servicii alternative in comunitate pentru copiii seropozitivi”

Din luna decembrie 2003, fundatia RCA (Romanian Children’s Appeal) derulează, în parteneriat cu Direcţia pentru Protecţia Copilului Sector 3, un proiect finanţat de USAID, în cadrul programului ChildNet (acesta se desfasoara in parteneriat între USAID, World Learning şi ANPCA), proiect care urmăreşte oferirea de servicii alternative asistenţilor maternali care au in ingrijire 4 copii seropozitivi aflaţi în plasament în Spitalul „Dr. Victor Babeş”. De asemenea, proiectul prevede suport şi consiliere psihologică şi socială copiilor şi asistenţilor maternali înainte şi după plasare.

Activităţile desfăşurate sunt legate de selecţia, pregătirea şi atestarea asistenţilor maternali specializaţi pentru copiii seropozitivi, pregătirea copiilor pentru a merge în familie, integrarea treptată a copiilor în familiile asistenţilor maternali, asigurarea suportului financiar, social şi psihologic pentru copii şi asistenţii maternali.

Rezultate obtinute până în prezent

Primul pas a fost facut cu ajutorul Agentiei Locale de Ocupare si Formare din Sector 3 Bucuresti si a RATB, parti integrante a comunitatii locale. Prin intermediul acestora s-a reusit mediatizarea profesiei de asistent maternal profesionist pentru copiii seropozitivi, materiale informative despre aceasta profesie fiind disponibile in mijloacele de transport din Bucuresti. A urmat o campanie de difuzare de pliante informative si astfel s-a reusit recrutarea asistentilor maternali. In prezent, un adolescent seropozitiv se afla in grija unui asistent maternal, in continuare desfasurandu-se etapa de evaluare pentru inca o persoana ce doreste sa devina asistent maternal profesionist pentru copiii seropozitivi.