Program de educatie pentru copiii scolari aflati in centrul de plasament Vidra

Scoala nouaMajoritatea copiilor seropozitivi internati in centrul de plasament Vidra, din judetul Ilfov, erau respinsi de comunitatea locala, nefiind lasati sa participe la orele de curs alaturi de ceilalti copii din localitate. Aceasta nedreptate facuta in lipsa informatiilor corecte legate de virusul HIV, precum si de transmiterea acestuia, a determinat fundatia RCA (Romanian Children’s Appeal) sa construiasca o scoala speciala pentru acesti copii. Astfel, in anul 1994, a fost data in folosinta o prima scoala destinata copiilor seropozitivi din acest centru de plasament.

In colaborare cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, s-a reusit angajarea cadrelor didactice specializate, care asigura desfasurarea orelor de curs. In momentul de fata, copiii seropozitivi din centrul de plasament Vidra participa la activitati comune cu elevii scolii din sat, fapt care duce la socializarea si integrarea acestora in comunitate.

Scoala vecheIn timp, s-a impus ca o necesitate construirea unei scoli mai incapatoare (prima constructie avand doar doua incaperi). Astfel, printr-un proiect finantat de Guvernul Irlandei – Ireland Aid – a fost construita o noua scoala moderna in apropierea celei vechi. Aceasta a fost data in folosinta in anul 2001, ea servind necesitatilor educationale ale copiilor institutionalizati in cadrul centrului de plasament din Vidra.