Exista tratament pentru infectia cu virusul HIV?

Până în prezent nu s-a descoperit un tratament care să vindece infecţia cu HIV. Totuşi, în ultimii 15 ani s-au descoperit numeroase medicamente ce pot lupta cu virusul HIV. Aceste medicamente specifice se numesc antiretrovirale şi acţionează direct asupra virusului, împiedicând multiplicarea lui şi permiţând astfel organismului să-şi refacă pentru un timp imunitatea. Tratamentul antiretroviral trebuie urmat cu rigurozitate (zilnic şi pe toata durata vieţii), întreruperile ducând la compromiterea schemei respective de tratament. De asemenea, există tratamente pentru prevenirea şi tratarea infecţiilor oportuniste. În acest fel se prelungeşte mult durata de viaţă a pacienţilor.

Sub astfel de regimuri terapeutice s-a înregistrat negativarea virusologică a unor pacienţi. Aceasta înseamnă ca, prin metode actuale, de măsurare a cantităţii de virus în sânge, nu s-a mai putut detecta prezenţa virusului deşi el rămâne cantonat in ganglionii limfatici, ficat etc (pacientul rămâne în continuare HIV pozitiv).

Dincolo de acest tratament medicamentos, este foarte important regimul igienico-dietetic şi stilul de viaţă ce pot întârzia sau grăbi evoluţia infecţiei.